An de an, la data de 29 Iulie, se sărbătorește Ziua Imnului Național al României. ”Deșteaptă-te, române!”, este simbolul unității Revoluției Române de la 1848, atunci când a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Deși a fost interzis de regimurile totalitare timp de aproape jumătate de secol, ”Deșteaptă-te, române”! a fost ales, imediat după Revoluția din Decembrie 1989, imnul național al României. În varianta prescurtată, imnul este intitulat ”Deșteaptă-te, române” și conține 4 strofe, din cele 11 strofe ale poeziei ”Un răsunet”. Versurile aparțin lui Andrei Mureșanu, iar muzica a fost compusă de Anton Pann.
Cu acest prilej, în cadrul Centrului de Zi pentru Copii aflat în subordinea Direcției Asistență Socială, s-au desfășurat activități care au evidențiat importanța acestei sărbători.
Copiii au aflat că, de-a lungul anilor, au fost mai multe variante de imn. Prima variantă s-a intitulat ”Imnul regal român” și a fost cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. Imnul regal a fost, ulterior, înlocuit de ”Zdrobite cătușe”, apoi de ”Te slăvim, Românie!” și de imnul ”Trei culori”.
Rând pe rând, copiii au ascultat și au interpretat fiecare variantă pe care România a avut-o de-a lungul istoriei ca imn național.
Deasemeni, prin intermediul metodei brainstorming (tehnică de creativitate în grup), copiii au enumerat diferite cuvinte care le-au venit în minte atunci când au rostit ”România”, cum ar fi: ”patrie iubită”, ”țară dragă”, ”inimă de român”, alcătuind astfel o compunere.
Activitățile dedicate acestui eveniment important pentru români, s-au încheiat cu intonarea imnului țării noastre: ”Deșteaptă-te, române”!