La Centrul de Zi, copiii au învățat că au drepturi, dar și îndatoriri

0
1459

„Copiii au dreptul… la protecție împotriva abuzului, neglijării și exploatării”, a fost tema principală a zilei de 10 Aprilie 2019 la Centrul de Zi pentru Copii!

Copiii au drepturi oriunde s-ar afla: acasă, în instituții de îngrijire, la școală, la Centrul de Zi, etc.

Părinții și familiile, cadrele didactice care lucrează cu copiii, dar și orice cetățean responsabil ar trebui să le respecte drepturile. Acest lucru ni l-am dorit și noi: să le aducem la cunoștință tuturor beneficiarilor înscriși în cadrul Centrului că au drepturi dar și îndatoriri. Astfel au fost menționate dreptul la identitate, la protecție, îngrijiri speciale, familie, îngrijire medicală, educație, cultură și recreere, opinie, prceum și dreptul de protecție împotriva abuzului, neglijării și exploatării.

Referitor la ultimul drept menționat mai sus, personalul a prezentat un material pe această temă, creionat potrivit vârstei și nivelului de înțelegere al copiilor.

Subiectele dezbătute, ulterior în sala de activități, au fost centrate asupra tuturor formelor de rele tratamente fizice și/sau emoționale, neglijare sau tratament neadecvat, exploatarea comercială sau de alt tip, care au consecințe asupra sănătății copilului, dezvoltării sau demnității lui.

După vizionarea materialului informativ, copiii au participat la un exercițiu practic, unde s-a lucrat pe abuzul psihologic la școală și în grupul de prieteni, fenomenul jignirilor, insultelor și a modului în care acestea pot afecta dezvoltarea morală și socială a copiilor. Au mai fost purtate discuții despre modul de recunoaștere și prevenire a acestor forme de abuz .