Reciclarea și colectarea selectivă începe cu fiecare dintre noi! REGULI de care trebuie să ținem cont

0
253

Rugăm toți locuitorii orașului Năvodari să respecte întocmai regulile de colectare selectivă! Aruncați deșeurile doar în pubela corespunzătoare inscripționată ca atare!

Containere pentru colectarea selectivă:
🟡Containerul galben – doar pentru deșeurile din plastic și metal
🔵Containerul albastru – doar pentru deșeurile din hârtie și carton
🟢Containerul verde – doar pentru deșeurile din sticlă
⚪Containerul metalic – deșeuri menajere

În zona de case 🟡în pubela galbenă se depozitează doar deșeuri reciclabile din plastic, hârtie/carton și metal. ❗Vă reamintim că angajații Polaris vor refuza ridicarea pubelelor galbene dacă în interiorul acestora se vor regăsi deșeuri de altă natură decât cele precizate mai sus.

Deșeurile colectate selectiv sunt ridicate cu autospeciale diferite de cele care ridică deșeurile menajere.

NE REAMINTIM CÂTEVA REGULI DE COLECTARE SELECTIVĂ!

În funcție de material, anumite obiecte pot fi reciclate de mai multe ori – unele se reciclează foarte ușor, iar altele deloc. Pe de altă parte, unele tipuri de materiale nu se reciclează în general, pentru că această activitate nu poate fi susținută economic.

ATENȚIE❗ Curățarea ambalajelor înainte de aruncare (cel puțin printr-o simplă clătire cu apă) este OBLIGATORIE!

RECICLAREA PLASTICULUI

În cazul plasticului, se pot recicla următoarele ambalaje: PET-urile, folia de plastic (de exemplu, de la baxurile de apă), găletușele de iaurt sau smântână, lăzile și navetele, caserolele transparente, pungile alimentare, sticlele de lapte, sticlele de detergent lichid și balsam pentru rufe, sticlele de șampon și balsam, ambalaje tetra pack (cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia).

Nu se pot recicla următoarele elemente din plastic: recipientele colorate (caserolele negre sau mate), recipientele de plastic în care au fost substanțe chimice, folia alimentară subțire transparentă de plastic, pungile de plastic.

Toate ambalajele din plastic conțin un marcaj, care indică din ce tip de plastic sunt fabricate. Acesta poate fi: PET sau PETE (polietilen tereftalat): este acceptat de majoritatea centrelor de reciclare; HDPE (polietilenă de înaltă densitate): este acceptată de obicei în centrele de reciclare; PVC (clorură de polivinil): nu este acceptat de centrele de reciclare și este rareori reciclat; LDPE (polietilenă de densitate mică): nu este întotdeauna reciclabilă; PP (polipropilenă): este reciclabil; PS (polistiren): nu este acceptat în majoritatea centrelor de reciclare; Altele: în mod normal nu sunt reciclabile, doar unele centre acceptă selectiv anumite deșeuri.

 

RECICLAREA HÂRTIEI ȘI CARTONULUI

Reciclarea produselor din hârtie este posibilă pentru următoarele produse: ziare, reviste, caiete, cărți, plicuri, cartoane de ouă, cutii, cutii de pizza curate, pungi de hârtie, cutii de cereale.

Nu se pot recicla următoarele produse din hârtie: pahare de hârtie plastifiată, cutii sau foi de carton murdare, șervețele folosite, hârtie igienică și prosoape de hârtie, hârtie cerată, hârtie plastifiată, cutii de pizza murdare.

Pentru a fi acceptate în centrele de reciclare selectivă, produsele trebuie să fie colectate respectând anumite cerințe foarte clare:

  • Capsele, banda adezivă sau folia de plastic trebuie îndepărtate,
  • Cutia din carton se taie în bucăți mai mici sau se îndoaie ca să fie cât mai compactă, aproape plată,
  • Cartonul trebuie să fie curat și uscat, fără resturi alimentare

 

RECICLAREA STICLEI

Produsele reciclabile fabricate din sticlă sunt următoarele: borcane (fără capac), produse cosmetice din sticlă, sticle de vin și alte băuturi, alte ambalaje din sticlă.

Nu sunt acceptate la centrele de reciclare selectivă următoarele produse din sticlă: oglinzi, geamuri, parbrize, produse din porțelan, ceramică, cristal, vase rezistente la căldură, ambalaje medicamentoase și cosmetice cu conținut periculos (vopsea, lac de unghii), becuri (predate ca sticlă).

 

RECICLAREA METALULUI

Se pot recicla următoarele produse din metal: doze de bere și suc, cutii de conserve, capace de borcane, recipiente alimentare, tuburi de deodorante sau alte sprayuri, folie de aluminiu curată.

Nu sunt acceptate pentru reciclare: recipiente de metal contaminate cu materiale grele, întărite (materiale de construcții), butoaie metalice care conțin substanțe chimice.

Pentru a fi acceptat în centrele de reciclare selectivă, metalul trebuie să fie curat. De aceea, recipientele din aluminiu trebuie spălate cu apă și apoi presate, ca să ocupe cât mai puțin spațiu. De asemenea, unele elemente metalice pot proveni de la electronice sau electrocasnice. Totuși, trebuie știut că pentru reciclarea integrală a electrocasnicelor și electronicelor, produsele trebuie duse la centre specializate, pentru că nu sunt acceptate la orice centru de reciclare.