Sfântul Andrei – Apostolul românilor

0
2064
 
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.
Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume –  Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adapost.
Sfântul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, în momentul în care Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Însă, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu și este relatată de Sfântul Evanghelist Matei : „Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Si le-a zis: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20)
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României
Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională.
Ca în fiecare an Casa de Cultură Pontus Euxinus Năvodari sărbătorește cum se cuvine pe Sfântul Andrei-Apostolul românilor cu o frumoasă expoziție de pictură in acuarele. Acest proiect numindu-se: “Lumina din ochii copiilor” editia a IV-a între ȘCOALA GRIGORE MOISIL prin director profesor MANGRI LIGIA ELENA și profesorul ROȘU IOAN în calitate de coordonator al cercului de pictură, CLUBUL SECTORULUI IV BUCUREȘTI și Casa de Cultură reprezentată prin doamna directoare RADU VICTORIA și referent cultural MATEI ELENA.
Scopul general al acestui protocol este realizarea unui parteneriat între instituțiile implicate (școli, liceu și Casa de Cultură), iar pentru elevi formarea unei conduite culturale la nivelul comunității locale prin schimbarea mentalității privind artele vizuale.
Colectivul Casei de Cultură urează tuturor: LA MULȚI ANI! celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei.