Vis împlinit!

0
1996

Ce zi mai înălțătoare puteam alege pentru a împlini un vis? În ziua Sfintei Înălțări, beneficiarilor Centrului de Zi pentru Copii, le-a fost împlinit visul, visul pentru care au muncit mai bine de o lună, au depus efort după efort în cadrul acțiunii „Investește într-un vis!”, au confecționat mărțișoare și au reușit să viziteze mult doritul Muzeu Antipa, dar și Casa Experimentelor din București.

Mulți oameni cu suflet mare au dat din puținul lor și au achiziționat mărțișoarele confecționate cu drag de mâinile dibace ale beneficiarilor Centrului de Zi. Cu bănuții strânși, dar și cu sprijin din partea Primăriei Năvodari, Rompetrol Rafinare și Atlantic Cake Shop, copiii și-au implinit visul de a merge în excursie.

”Iubirea se întoarce la cel ce iubește, bucuria se întoarce la cel ce dăruiește”. Voi ați dăruit, din puținul vostru, și ați primit bucurie, bucurie sinceră de copil.

Haideți să privim o clipă prin ochii beneficiarilor care frecventează Centrul de Zi pentru Copii. Sunt copii ce provin din familii cu o situație socio-materială precară sau cu o situație școlară deficitară, copii care nu au reușit să iasă prea des din perimetrul orașului Năvodari sau unii care nu își pot permite nici măcar achiziționarea unui bilet la un spectacol. Sunt cazuri când ziua petrecută de copii la Centrul de Zi poate fi una specială, care poate cuprinde activități, precum: serbări și spectacole cu diferite ocazii, vizionări de filme pentru copii, petrecerea zilei de naștere a unor copii, competiții și concursuri, excursii și vizite la diferite instituții. Așa a fost ziua de ieri, o zi specială ce nu va putea fi uitată prea curând.

O excursie pentru ei este un vis, un vis măreț pentru care au muncit mult și care s-a îndeplinit. Dis de dimineață, cu multă emoție în suflete și cu chipurile pline de bucurie, beneficiarii Centrului de Zi pentru Copii s-au îmbarcat în autocar, destinația fiind București.

Un drum lung, încărcat de nerăbdarea de a ajunge și de bucuria excursiei s-a terminat cu prima oprire, cea de la Casa Experimentelor. Acolo, copiii au luat contact cu noutăți în materie de știință. Este primul centru științific din România ce răspunde problemelor legate de declinul interesului elevilor față de știință, învățare, oferind oportunitatea de învățare extrașcolară într-un mediu informal. În Casa Experimentelor se găsește o grupare de exponate științifice, realizate în scopul de a învăța despre știință în timp ce vizitatorii se ”joacă”. Este de fapt un centru științific cu un concept inovativ de învățare despre știință într-un mod informal.

Ultima oprire a fost la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, fiind una dintre cele mai cunoscute instituții de cercetare a biodiversității și de educare, și culturalizare. Copiii au văzut cel mai prețios patrimoniu format din colecții osteologice, zoologice, mineralogice, geologice, paleontologice și etnografice, la care se adaugă biblioteca, desene, schițe, hărți, tablouri, obiecte moștenite de la savanții și exploratorii din trecut: în total, peste 2 milioane de piese, cele mai numeroase și mai diverse din România.

La sfârșitul excursiei copiii au declarat ca a fost ”cea mai tare zi”, ”cea mai fascinantă zi”, ”cea mai spectaculoasă excursie”, ”cea mai minunată zi din viața mea”, exprimându-și dorința să repetăm astfel de excursii cât mai des cu putință.

Multumim încă o dată tuturor celor care au făcut posibilă această acțiune, oameni cu suflet mare năvodăreni și nu numai!

Misiunea Centrului de Zi este de a oferi activităţi de educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională, pentru copii, toate acestea în vederea prevenirii abandonului şcolar şi a depăşirii situaţiilor de risc social din familie!