”Donează sânge, fii eroul cuiva!”. Acțiune de donare de sânge la Năvodari, sâmbătă, 26 noiembrie

0
1602

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari. O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 26 noiembrie, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială (Str. Sănătății, nr. 2).

La acțiunea de donare din 26 noiembrie sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Persoanele donatoare vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, 7 tichete de masă pentru produse alimentare, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate, reducere 50% pentru achiziția unui abonament pentru o lună pentru mijloacele publice de transport dacă domiciliul este în localitatea în care își are sediul Centrul de Transfuzie Sanguină

Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0746.724.228, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani (pentru persoanele aflate la prima donare – vârsta între 18-55 de ani), cu greutatea peste 50 de kilograme, stare generală de sănătate bună, care nu au avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni și cele care nu au sau nu au avut anumite boli precum: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, infecție HIV, accidente vasculare cerebrale, boli autoimune, afecțiuni neurologie și psihice, neoplazii, astm bronșic, BPOC, afecțiuni dermatologice etc.

! Prima donare la peste 50 de ani: persoanele sunt rugate să prezinte o adeverință medicală de la medicul de familie privind eventuale afecțiuni acute sau cronice, boli cardiovasculare, neurologie, transmisibile și EKG.

Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! De asemenea, donatorii de sânge nu trebuie să consume alimente grase cu cel puțin 24 de ore înaintea donării ori să fumeze cu 1-2 ore înainte și după donarea de sânge.

În ziua donării, se recomandă un mic dejun ușor: sandwich-uri, fructe, lactate și minimum 500 ml de lichide.