Punct de vedere cu privire la situația doamnei B.A. din Năvodari, prezentată pe o rețea de socializare

0
31659

Situația doamnei B.A. este cunoscută de Direcția Asistență Socială iar în urma postării articolului pe internet, s-a efectuat o nouă vizită la domiciliul acesteia.

Doamna B.A. în vârstă de 77 ani, este văduvă, pensionară și locuiește singură în apartamentul proprietate personală format din 2 camere și dependințe, locuință care îi oferă confortul necesar pentru un trăi decent. Imobilul nu prezintă risc ambiental (este curat întreținut, aerisit, mobilat și dotat cu cele necesare unui trai modest, dar decent) și nu înregistrează datorii la plata utilităților.

Doamna are două fiice, care locuiesc în orașe aflate în apropierea orașului Năvodari, menținând legătura permanent cu acestea (atât telefonic cât și prin vizite periodice), iar singurul fiu pe care l-a avut a decedat în urmă cu aproximativ un an.

Vârstnica prezintă probleme de sănătate doar cele specifice vârstei, aflându-se în evidența medicului de familie, neavând un diagnostic grav care să impună administrarea unui tratament medicamentos permanent.

În urma evaluării făcute de reprezentanții instituției, nu au fost identificate deprivări materiale care să îi pună viața sau sănătatea în pericol și nu există risc de excluziune socială.

Precizăm totodată faptul că doamna B.A. a beneficiat de-a lungul timpului și până în prezent de următoarele beneficii de asistență socială:

  • subvenție la încălzirea locuinței conform OUG 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece;
  • tichete sociale acordate pensionarilor conform HCL 30/2017 privind acordarea ajutoarelor de urgență și ajutoarelor de înmormântare.

De asemenea, doamna a fost informată și consiliată cu privire la posibilitatea acordării următoarelor servicii sociale:

  • asigurarea hranei zilnice (prânz și cină) în cadrul Cantinei de Ajutor Social;
  • participarea la activități socio-ocupaționale (petrecerea timpului liber, socializare, excursii, s.a.) în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane în Vârstă,

servicii pe care aceasta le-a refuzat, considerând ca nu îi sunt necesare, dorind să își mențină stilul de viață pe care l-a adoptat în urmă cu mai mulți ani, stil la care s-a făcut referire în articolul menționat și care atrage compasiunea comunității.

Toate aceste aspecte au fost discutate telefonic și cu una dintre fiicele doamnei, care ne-a confirmat faptul că este decizia doamnei B.A. de a-și petrece zilnic timpul croșetând și împletind diverse lucruri pe care le expune în spațiul public.

Apreciem spiritul civic al comunității și dorința de implicare în ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, dar considerăm că o evaluare completă, obiectivă și reală a stării de dificultate în care se poate afla o persoană la un anumit moment al vieții, se poate realiza numai după culegerea tuturor informațiilor relevante despre persoană, lucru pe care îl poate realiza Direcția Asistență Socială, în colaborare cu alte instituții.

Aducându-ne la cunoștință situațiile de dificultate din jurul dumneavoastră, urmate de intervențiile prompte ale asistenților sociali, contribuiți la îmbunătățirea calității vieții persoanelor în cauză, acolo unde este o nevoie reala, cu respectarea prevederilor legale; unde cadrul legislativ nu acoperă în totalitate nevoile identificate, instituția noastră organizează campanii umanitare de strângere de fonduri, îmbrăcăminte, alimente, etc., iar unele situații urgente sunt rezolvate chiar și prin donațiile directe făcute de angajații instituției (în bani, alimente, îmbrăcăminte s.a.).