Realitatea din teren nu confirmă imaginea apocaliptică de stațiune abandonată vehiculată în presă

0
929

Precizările Primăriei Năvodari în urma informațiilor vehiculate în presă cu privire la ”calvarul turiștilor” care aleg stațiunea Mamaia Nord drept destinație de vacanță

În urma publicării unui articol în presă privind construcțiile care se ridică în stațiunea Mamaia Nord, Primăria Năvodari readuce în atenție următoarele informații:

Afirmația potrivit căreia sunt interzise lucrările de construcție în zona de litoral în perioada 15 mai – 15 septembrie este FALSĂ.
Conform Legii 597/2001 art.6, în stațiunile turistice de pe litoral și în zona plajelor cu destinație turistică sunt interzise lucrările de construcție în perioada 15 mai – 15 septembrie, CU EXCEPȚIA lucrărilor aflate deja în derulare, lucrărilor realizate prin programe cu fonduri nerambursabile, lucrări sezoniere, lucrări de intervenție urgentă, lucrări care nu aduc atingere activității turistice.
Primăria Năvodari a emis în perioada ianuarie-mai 2019 aproximativ 300 autorizații de construire, iar în 2018 au fost emise peste 1.100 autorizații.
În toate autorizațiile de construire și avizele de intervenție emise de Primărie sunt specificate aceste prevederi, iar cei care nu le respectă o fac pe propria răspundere și sunt pasibili de amendă.

Totodată, potrivit Legii 597/2001, art.8, „constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul de control și inspecție din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului”
Corpul de Control al Primăriei are atribuții în verificarea existenței autorizației de construire, verificarea respectării documentației tehnice aprobată prin autorizația de construire, verificarea existenței panourilor de identificare. În acest sens, angajații Primăriei au aplicat de la începutul anului aproximativ 50 de sancțiuni în valoare de 421.000 de lei.

Realitatea din teren nu confirmă imaginea apocaliptică de stațiune abandonată vehiculată în presă. În acest sezon estival, gradul de ocupare al stațiunii Mamaia Nord depășește 80%, lucru confirmat de Federația Patronatelor din Turism și Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România. Mai mult decât atât, cele două federații au catalogat Mamaia Nord drept stațiunea care a depășit așteptările, iar numărul de turiști este mult mai mare decât cel declarat oficial (cazare în unități neclasificate, apartamente private etc).

Înțelegem că aceste lucrări provoacă nemulțumiri turiștilor, celor care locuiesc în zonă și desfășoară activități turistice, însă trebuie menționat că Mamaia Nord – Năvodari este o stațiune tânără, care se poate dezvolta doar prin investiții.