Ziua iei sărbătorită de micii năvodăreni

0
1127

La 24 iunie, în fiecare an, este sărbătorită ZIUA UNIVERSALĂ A IEI. Prima Zi Universală a Iei a fost organizată în anul 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și Sfântul Ioan de vară.

IA este un adevărat monument al istoriei românești, oglindind tradiții ale strămoșilor noștri, ce au trăit pe aceste meleaguri. Să îmbrăcăm cu drag portul românesc, a fost îndemnul zilei la Centrul de Zi pentru Copii din cadrul Direcției Asistență Socială Năvodari.

Tradiția românească, cântecul, dansul și voia bună au fost la ele acasă, marcând cu drag această zi de sărbătoare.

Copiii care au ales să frecventeze în continuare Centrul de Zi, chiar dacă se află în vacanța de vară, au avut parte de o zi specială. Ei au fost împărțiți în patru echipe, fiecare echipă reprezentând câte o regiune a țării. Cele patru zone au fost: Dobrogea, Moldova, Transilvania și Muntenia. Echipele au fost supuse mai multor probe, iar aplauzele au desemnat câștigătorii. Prima probă a fost ”cântec” specific regiunii pe care au reprezentat-o. Cea de-a doua probă a fost ”dans”, dans românesc specific zonei, terminând cu decorarea unei ii cu motive specifice fiecărei regiuni a țării noastre în parte. Pentru că toți beneficiarii au fost câștigători, ziua s-a încheiat cu o horă românească jucată de către toți românașii.

Ne dorim astfel să ducem tradiția cât mai departe și să-i învățăm pe cei mici că ia este cămaşa de sărbătoare a românilor, haina noastră tradiţională, în care s-au concentrat toate simbolurile spiritului şi sufletului poporului, de-a lungul generaţiilor. Întreaga echipă a Centrului de Zi a îmbrăcat cu drag Ia de sărbătoare, fiind un exemplu pentru tinerii ce ne trec zilnic pragul.